Julkalendern förklarad för Alex Schulman

Apropå att Alex Schulman inte alls förstår årets julkalender, Barna Hedenhös uppfinner julen, vill jag härmed förklara allt som Alex helt tydligt missförstått. För trots att han säger att han tittar på Julkalendern varje dag med sin dotter, verkar han tyvärr ha en stor minneslucka varje dag – och det är ju fel sorts lucka i detta sammanhang.

barna-hedenhos-uppfinner-julen

Alex Schulman säger att Familjen Hedenhös historia börjar när de sitter framför en eld och fryser.
Nej, någon sådan scen finns inte i början av serien. Familjen blir porträtterad i ett stenblock som också sedan återfinns på museet i denna saga.

Alex Schulman förstår inte varför stjärnan slocknar.
Det har inte historien förtäljt ännu, men stjärnor dör, det är ju faktiskt ett vetenskapligt faktum. Det finns böcker att läsa om hur stjärnor dör men Allt om vetenskap har en förklaring om du vill läsa mer.

Alex Schulman förstår inte varför familjen Hedenhös vill åka upp till stjärnan.
Flera gånger säger de att de vill tända stjärnan. De vill ha en fest där stjärnan lyser i toppen av granen.

Alex Schulman säger att familjen Hedenhös hittar ett träd som plötsligt kan flyga.
Familjen Hedenhös har själva byggt en raket av ett träd. Pappa Ben är uppfinnare, vilket framgår flera gånger.

Trädet kan heller inte plötsligt flyga, utan familjen använder sagogryn för att få det att flyga. Det är tydligt inte första gången de använder sagogryn.

Alex Schulman ställer sig frågande till ett Stockholm i nutid utan jul
Berättarrösten säger flera gånger att det är en tid då julen inte finns. Det kallas för konstnärlig frihet. Men om man inte förstår denna grundläggande premiss för hela serien så blir det ju förstås svårt att följa med.

Alex Schulman säger att riket styrs av en ond gammal man som går runt och pratar luddigt om en raket.
Nja, Sverige styrs av en statsminister som pratar om att han vill resa till framtiden. Det pratar han gärna och tydligt även om i TV-sändningar. Raketen byggs av huvudpersonen Stellas pappa. Särskilt luddigt är det inte vad statsministern vill. Åka till framtiden är allt han pratar om.

Familjen Hedenhös anländer nutid (utan jul) med hjälp av stjärnan, säger Alex Schulman.
Nja, det stämmer inte riktigt heller. Som Alex tidigare påpekat så har ju stjärnan slocknat. I stället har ett svart hål uppstått. Det är också genom det som statsministern vill åka till framtiden. I raketen som Stellas pappa bygger.

Till Stellas tid kommer de genom att Stella önskar dit dem (”en familj”) med hjälp av ett av Familjen Hedenhös egna sagogryn.

Den där lilla flickan som råkar bo på ett museum, säger Alex Schulman
Nja, det är inte hennes (Stellas) hem, utan hon är där och hälsar på sin farmor, museiintendenten, medan hennes pappa bygger på raketen. Du vet den där raketen som statsministern vill använda för att åka till framtiden.

Hedenhös-familjen börjar genast yra om att de vill ha en rolig fest, säger Alex Schulman.
Nej, det börjar de inte yra om direkt. De pratade om det redan innan de åkte iväg med raketen. De var därför de vill tända stjärnan, eftersom de tyckte den var så fin när den lyste så att det såg ut som att den var i toppen av granen.

De kallar den “julfest”, säger Alex Schulman.
Nej, det stämmer ju inte alls. Flisa vill kalla den ljusafton och Sten vill kalla den kulafton. Det är nästan så att jag vill förklara för dig Alex hur de två begreppen sedan kan sammanfogas men jag vill inte ge några spoilers.

Alex Schulman skriver: långsamt förstår man att det är tack vara Hedenhösarna som julen snart ska uppfinnas.
Nja, det vara ganska tydligt redan innan man började titta, eftersom hela den här TV-serien faktiskt heter Barna Hedenhös uppfinner julen.

Julen har alltså inget med Jesus att göra, inser Alex Schulman
Nej, i denna saga verkar den inte ha det. Den heter alltså, igen, Barna Hedenhös uppfinner julen.

Alex Schulman vill gå fram och olla Fredde Granbergs huvud.
I sagan heter han pappa Ben.

Fortsätt gärna skriva om allt du inte förstår Alex, så tar vi det därifrån nästa gång. 

Barna Hedenhös uppfinner julen, Alex Schulman

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Om Alex vill så kan han ringa min 5-åriga dotter. Hon fullkomligt älskar årets julkalender. Och har inga som helst problem att hänga med i storyn. Eller så kan han bara läsa din blogg. Briljant! 🙂

Haha! galet bra! Pappa Alex har även avslöjat att han inte läst böckerna om Barna Hedenhös. De är sjukt jobbiga att läsa pga handskrivna versaler som text. Men där kan man i en av sagorna läsa om deras trädraket.

Ha, klockren förklaring, tack för den! 🙂
Jag tycker faktiskt lite synd om Alex och hans dotter, både jag och min fyraåring förstår årets julkalender utan att någon av oss tidigare läst böckerna om familjen Hedenhös. Fast jag får erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar på den från början, men nu är jag så nyfiken på slutet att jag nästan tvingar resten av familjen att se alla avsnitt!

Haha, fantastiskt bra förklaring, klockrent.