Månadsgivare till Piratpartiet

Vi går mot ett övervakningssamhälle i allt raskare steg. Min bestörtning och besvikelse förvånar mig själv. Jag har aldrig tidigare känt behov av att engagera mig politiskt – ganska ointresserad egentligen. Idag blev jag månadsgivare för att stödja Rick Falkvinge, ordförande i Piratpartiet.

Piratpartiet har förstått att webben är social, inte osocial

För mig är Piratpartiet och dess företrädare oerhört intelligenta och ödmjuka människor som förstår hur Internet fungerar, och framför allt hur människor fungerar på Internet. När våra liv på Internet blir alltmer en reflektion av vardagen, vi utför enklare ärenden, handlar och konverserar, så innebär de lagar som står runt hörnet att våra vardagsliv blir föremål för rigorös övervakning. Inte bara övervakning; våra privata konversationer sparas i sökbara arkiv.

Naivt vore att tro att det på något sätt stannar med ACTA, FRA, IPRED och datalagringsdirektivet. Allt ”för din trygghet”.

Hur kan någon tro att en människa som är ständigt övervakad kan fungera som en fri människa? Kan du? Ett samhälle där du känner att du måste väga varje ord på guldvåg för att inte misstänkliggöras. Ett samhälle där massiva apparater för lagring av, och sökning, i dina konversationer kan komma att användas av någon som inte gillar det du säger?

Piratpartiet kräver att vi har samma regler på nätet som utanför nätet. Jag vill inte heller att Sverige hejdlöst rusar vidare med lagar, regler och teknisk befolkningskontroll som underminerar min frihet som människa.

Piratpartiet har få frågor på sin agenda, och de är tydliga, uppriktiga och smärtsamt relevanta. Det här är frågor som piraterna kommer slåss för när de tar sig in i EU-parlamentet och riksdagen. Det finns inga andra frågor att ducka in bakom, det finns inget att förlora.

Jag röstar pirat för rätten till ett privatliv och ett mer öppet och deltagande samhälle. Givet utvecklingen i Sverige står dessa frågor högt på min agenda. Om du inte redan gjort det, bekanta dig med Piratpartiet.

Med önskan om ett gott nytt år.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments