Minimera meningslösa möten

De suger musten ur mig, alla dessa möten som är dåligt förberedda, saknar agenda, ingen antecknar på och där få närvarande har skäl, eller tid, att vara just det. Konsensus-sjukan i en härlig blandning med beslutsfobi och avsaknad av ansvarstagande driver många av oss till vansinne. Gör vad du kan för att ducka, eller om du kan: ta kontroll.

axbom-pechakucha-presentation-PA01.002

  1. Utmana behovet av din närvaro. När du får en inbjudan till ett möte, fråga med vändande mejl vad du förväntas bidra med och om du kan förbereda något. Förutom att du får högsta poäng för proaktivitet så blir det pinsamt tydligt om du inte har på mötet att göra. Det kan också leda till att fler kanske åläggs att förbereda sina bidrag till mötet vilket potentiellt ger ett mer värdefullt möte.
  2. Gör allt innan mötet. Begär en kopia av agendan och gör klart allt innan mötet äger rum!
  3. Begär en split. Om agendan är på mer än 8 punkter, fråga om den kan brytas ner i två möten, där du bara behöver vara med på de delar som berör dig.
  4. Ring in. Om det blir uppenbart svårt att undvika ett tydligt meningslöst möte, fråga om du kan vara med på telefon. Då kan du i alla fall jobba under tiden.
  5. Boka in något viktigt direkt efter mötet. Meddela alla tidigt att du har något viktigt och måste gå direkt efter utsatt tid är slut. Det motiverar andra till att vara lite fokuserade. Helst ska det förstås vara sant också.
  6. Begär makten. Om det passar sig, fråga om du kan hjälpa till att hålla vara mötesordförande och föra protokoll (ja, båda i samma mening, för då låter det verkligen som du avlastar den som kallat mötet). Om du lyckas vinna ordförandeklubban kan du åtminstone se till att mötet sköts på rätt sätt – med agenda, tydlig dokumentation (beslut, ansvariga, deadlines) och tidsrespekt. Se det som personlig utveckling. Om du inte får klubban kan det faktiskt funka att ibland bara göra en kupp och ta den. Om du driver mötet framåt så kommer många tacka dig efteråt.

Stödverktyg

Använd gärna teknikstöd för förberedelser och dokumentation, till exempel iPad-appen MinuteTaker eller webbtjänsten minutes.io. En annan rolig app i sammanhanget är COMA, som tickar fram hur mycket pengar mötet kostar varje sekund, baserat på en genomsnittlig timkostnad och antal deltagare som du matar in – en dräpare av utdragna möten så god som någon. Det är även i sådana här sammanhang som mallen Agenda i klockformat kan komma till pass.

Vad är ditt bästa tips för att bli kvitt alla meningslösa möten?


Läs också

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Är du sammankallade tycker jag man redan i en inbjudan kan fråga personer om olika uppdrag. Är du mötesordförande är det bra om någon annan kan fokusera på att anteckna, så du kan fokusera på att leda mötet och fördela ordet. Samma sak är att sätta föredragande på vissa punkter, så att den personen känner att vi förväntar oss. Det kanske ger ett par bra lösningsförslag innan mötet, så vi slipper den inledande diskussionen på mötet. Finns två, tre förslag är det lättare att ta ställning till det, än att de förslagen först skall diskuteras fram. Ännu bättre om man… Read more »

Håller med på alla punkter utan nr 4. Många gånger när jag har haft möten så tycker jag mer att problemet har varit just det att folk ringer in men det är inte ”närvarande” utan gör massa annat så de deltar inte och därav blir mötet oeffektivt. Jag är mer för att ha korta men effektiva möten. Jag har alltid som mål att få något genomfört, allt från beslut, förankring osv.
Men bra lista annars 😀

Ok, bra.
MEN, hur får vi vår organisation och företagskultur att bidra till att minska antalet meningslösa möten?
Tydliga roller och tydliga mandat för var och en, i en organisation med tydliga mål, tycker jag. Enkelt? Nej, men vi har alla rätt att kräva det från en ledares arbete.

Jag håller med dig Per om att det hålls alldeles för många meningslösa möten. Jag tror – att när allt skall gå så fort, så vågar man inte förankra genom att avsätta tid, utan man sätter till fler resurser. Där det till slut blir för många som skall tycka till. Jag tror på två saker – prioritera och delegera. Vissa saker måste få ta sin tid. Medan vissa saker behöver inte alla tycka till om utan kan delegeras till den som faktiskt kan vara ansvarig. Förankring kan göras än då utan att man måste ha massa meningslösa möten 😉

[SE] Minimera meningslösa möten http://t.co/HN3hNTN3hb

Jag föreslår att helt subversivt kortsluta syftet med hela mötet. Så att alla andra backar ur också. Du får garanterat guldstjärnor av de som slipper vara med. Något i stil med nedanstående har funkat i flera organisationer:
”Tack för kallelsen till mötet. Jag är tveksam till om jag tillför något och det blir ju dyrt med så många konsulter på mötet.
Jag tror att Jane och Olle kan lösa problemet. Jag har sett att de gör liknande saker. Det kanske räcker om du berättar för dem vad du vill lösa.”

Minimera meningslösa möten http://t.co/FHRG7eoDUV by #agenda #kontroll #beslut #närvaro

Otroligt roligt! Och bra! RT @kerstin_EQ Minimera meningslösa möten http://t.co/TrxxC6WFWF by #agenda #kontroll #beslut #närvaro

Minimera meningslösa möten. http://t.co/qUAsq4WG0N

Möten hindrar oss från att jobba! Men… …ni som också vill bli av med ca 30% av era möten i kalendern, få massor med mer tid och höja tempot inom ert arbetsområde utan att anstränga er, ska läsa detta! För det är skitenkelt och funkar klockrent! När ni bjuder in till möten: 1. Skriv en agenda. Om ni inte har tid att lägga 5 minuter på att göra en agenda så ska ni nog strunta i att bjuda in till det där 1h mötet också. I agendan ska det tydligt framgå att det är fokus på beslut – inte diskussion!!… Read more »

[…] Minimera meningslösa möten […]