OpenID: ett användarkonto till många webbplatser

Tänk dig att du kan använda samma användarkonto för att logga in på flertalet webbplatser och applikationer. Tänk dig vidare att du inte behöver lämna över hanteringen av ditt användarkonto till en tredje part. OpenID gör det möjligt.

OpenID är ett decentraliserat system för autentisering. Det uppfanns av LiveJournal och har nu utvecklats till en öppen standard. Vem som helst kan skapa ett OpenID och antalet webbplatser som har stöd för detta växer.

Ett OpenID är helt enkelt en webbadress. Mitt OpenID är http://www.axbom.se, det vill säga adressen till min blogg. Jag kan använda det för att logga in på valfri webbplats som stödjer OpenID. Eftersom det bara är jag som har tillgång till den adressen så är jag den enda som kan använda den identiteten.

Jag har valt att använda mitt konto hos Vox som central lagring för mina kontouppgifter, men du väljer själv leverantör eller sätter upp din egen OpenID-tjänst (till exempel med hjälp av phpMyID). Eftersom det är din personliga webbadress som är ditt konto, spelar det ingen roll vad du väljer – du kan när som helst byta.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments