Monster som misshandlar i sociala medier

Fick svårt att sova efter programmet om näthat och diskussionerna efter. Vill så innerligt förstå hur människor blir monster. Hur de utan startsträcka kan gå från att handla mjölk på Ica till att fullständigt tillintetgöra en annan människas liv och minutrarna senare återgå till vardagen igen. Utan några som helst insikter eller förståelse för konsekvenser av det egna beteendet.

Det verkar finnas flera olika beteenden, men ett jag särskilt kunde urskilja ur Uppdrag Gransknings program Män som näthatar kvinnor, är hur forum kan fungera som spel – där det handlar om att chocka mer än andra med de smutsigheter man skriver. Föremålet (människan) för förolämpningarna är sekundär och sakfrågan är knappt relevant. Det är en makaber hobby där nätets forum blir spontana arenor för skådespel och underhållning på bekostnad av människors lidande. En egen amfiteater för smärta.

Det är inte ens hat. Hat vore att känna något, men dessa människor har ett ekande tomrum i hjärtat.

Jag bearbetar bäst genom att skissa. Klockan har passerat midnatt och min teckning får därför bli torsdagens -inlägg:


Verbal misshandel i en skiss

Observera att jag tycker det är viktigt att skifta fokus från ordet hat till att rubricera fenomenet enligt vad det faktiskt är: Verbal misshandel

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Monster som misshandlar i sociala medier – axbom http://t.co/MACkdSg3 via

[SE] Bloggade och skissade: Monster som misshandlar i sociala medier http://t.co/GwxF0FX6 #blogg100 #granskning

[SE] Skiss från i natt: Monster som misshandlar i sociala medier http://t.co/GwxF0FX6 #blogg100 #granskning